Brzoskwiniowa fuga
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • kakao - 3 łyżki
  • mąka - 3 szklanki
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 5 łyżek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • aromat rumowy
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • brzoskwinie - 20 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść ciasto z mąki, Kasi, żółtek, 3 łyżek cukru, proszku do pieczenia i aromatu (ilość według uznania).
  2. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i wyrobić (ja całe ciasto wyrabiam w robocie kuchennym).
  3. Jasne ciasto wyłożyć na blaszkę (nie dużą, kwadratową), na ciasto rozprowadzić brzoskwinie, a na nie białka ubite na sztywno z 2 łyżkami cukru.
  4. Na pianę wyłożyć ciemne ciasto (skubiąc małe kulki).
  5. Piec ok. 45 minut w temp. ok. 180 stopni.