Brzoskwiniowa pianka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez pieczenia °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • brzoskwinie - 4 sztuki
  • galaretka brzoskwiniowa - 2 opakowania
  • mleko kondensowane zageszczone - 250 mililitrów
  • biszkopty - 10 dekagramów
  • wiórki kokosowe - 5 dekagramów
  • krem czekoladowy - 10 dekagramów
  • biała czekolada - 1 opakowanie
  • koniak - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj oddzielnie 2 galaretki, jedną rozpuść wg przepisu, drugą w 1/2 szklance wody.
  2. Zmiksuj Kasię z kremem czekoladowym i wiórkami kokosowymi zostawiając 1 łyżkę do wysypania spodu tortownicy.
  3. Wsyp do kremu pokruszone biszkopty (skropione alkoholem, jeśli ciasto przeznaczone jest dla dorosłych) i wymieszaj, rozłóż masę na spodzie tortu na wiórkach.
  4. Ubij mleko skondensowane, dodając pod koniec ubijania ostudzoną (prawie zimną) galaretkę brzoskwiniową, tą z mniejszą ilością wody.
  5. Po czym dodaj posiekana białą czekoladę. Delikatnie wymieszaj piankę i wyłóż na masę czekoladowo- kokosową.
  6. Na piance ułóż dekorację z cząstek brzoskwiń, zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki aż stężeje.