Brzoskwiniowo-wiśniowy leniwiec drożdżowy

- Krok 1Zagniatamy kruszonkę jak tradycyjną, dodając pod koniec skruszoną chałwę. Zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki.
- Krok 2Do misy kruszymy drożdże, posypujemy je cukrem, polewamy mlekiem i schłodzona (stopioną wcześniej) Kasią, następnie lekko roztrzepanymi jajkami.
- Krok 3Na końcu wszystko posypujemy przesianą mąką pszenną i szczyptą soli. Odstawiamy misę przykrytą ściereczką na dobrą godzinę.
- Krok 4Myjemy brzoskwinie, kroimy je na połówki i wyjmujemy pestki. Zawartość miski mieszamy, po czym wykładamy na wysmarowaną Kasią blaszkę. Nie przejmujemy się tym, że ciasto wygląda jak na racuchy i nie jest wyrośnięte.
- Krok 5Na górze układamy rzędami połówki brzoskwiń (skórką na dół), do każdej połówki wsypujemy szczyptę kisielu i wkładamy 1 wisienkę (bez pestki).
- Krok 6Między rzędy brzoskwiń układamy kruszonkę, po czym pieczemy w temp ok. 180 stopni bez termoobiegu (zależy od piekarnika i kształtu formy), aż kruszonka pięknie się zarumieni, a patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy.
Przygotowanie