BRZOSKWINIOWY CZAR
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 160 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 6 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 0.25 szklanek
  • mąka pszenna - 0.75 szklanek
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • dodatki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.25 opakowań
  • krem do tortów waniliowy - 1 opakowanie
  • galaretka brzoskwiniowa - 2 opakowania
  • brzoskwinie - 1 słoik

Sposób przygotowania:

  1. biszkopt: białka oddzielamy od żóltek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i utrwalamy pianę. dodajemy żółtka cały czas miksujemy. mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. dodajemy do masy i miksujemy.
  2. blechę wykładamy paierem do pieczenia, wylewamy masę. pieczemy 25 minut w 160stopni z termoobiegiem, bez termo 170stopni. biszkopt nie powiniem być wysoki.
  3. brzoskwinie odsączamy, sok zostawiamy do nasączenia biszkoptu.
  4. 1 galaretkę rozpuszczamy wg przepisu, drugą rozpuszczamy osobno w 1 szklance wody, krem robimy wg przepisu na opakowaniu, gdy krem będzie gotowy dodajemy Kasię i miksujemy, gdy krem będzie gładki dodajemy zimną galaretkę rozpuszczoną w szklance, brzoskwinie kroimy na plasterki.
  5. wierzch biszkopta skrawamy, nasączamy sokiem z brzoskwiń dość sporo, smarujemy masą waniliową, układamy brzoskwinie, zalewamy tężejącą galaretką. schładzamy w lodówce . Pyszności!!!