Brzoskwiniowy placek
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • cukier - 200 gramów
  • mąka pszenna - 170 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier puder - 50 gramów
  • Brzoskwinia - 1 puszka
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • żelatyna - 40 gramów
  • konfitura - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Jaja ubij dokładnie z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodawaj delikatnie mieszając mąkę i 50 g miękkiej Kasi.
  2. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i piecz w 180 st.C około 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmij z formy, odwróć do góry dnem i odstaw, aby wystygło.
  3. Resztę Kasi utrzyj z cukrem pudrem na krem. Brzoskwinie zmiksuj razem z syropem. Żelatynę zalej połową szklanki zimnej wody i odstaw, aby napęczniała. Następnie podgrzej, aby się rozpuściła i wymieszaj z musem brzoskwiniowym.
  4. Ostudzone ciasto przełóż z powrotem do formy i posmaruj kremem. Na ciasto wylej mus brzoskwiniowy i odstaw do lodówki, aby mus stężał.
  5. Polewę czekoladową rozpuść w kąpieli wodnej, potem lekko schłodź pod zimną wodą. W torebce zetnij rożek, aby powstał maleńki otwór i wylewaj z torebki na papier do pieczenia lub pergamin małe serduszka, lub inne wzory.
  6. Odstaw do zastygnięcia. Ciasto przed podaniem udekoruj konfiturą i czekoladowymi serduszkami.