Brzoza - ciasteczka litewskie
  • 15 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • jajko - 8 sztuk
  • mąka - 8 łyżek
  • cukier - 8 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • żółtko - 3 sztuki
  • cukier puder - 6 łyżek
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią - 1 łyżeczka
  • polewa z gorzkiej czekolady - 1 opakowanie
  • polewa z białej czekolady - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubijaj z cukrem tak długo, aż masa stanie się gęsta, kremowa i nie będzie w niej kryształków cukru.
  2. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszaj.
  3. Blachę wyłóż pergaminem posmarowanym Kasią.
  4. Rozsmaruj ciasto, piecz 20 minut w temperaturze 170°C.
  5. Gotowy biszkopt zdejmij z blachy i od razu usuń pergamin.
  6. Ciasto ułóż na ściereczce i zwiń w ciasny rulon (razem ze ściereczką).
  7. Ostudź.
  8. W tym czasie przygotuj masę: Kasię utrzyj z cukrem pudrem.
  9. Gdy masa będzie puszysta i biała, ucieraj dalej, kolejno dodając żółtka (następne żółtko wkładaj, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą).
  10. Wsyp cukier waniliowy i ucieraj jeszcze przez chwilę.
  11. Roladę rozwiń, usuń ściereczkę.
  12. Ciasto przekrój na 2 placki.
  13. Zrób pień brzozy: pierwszy placek posmaruj częścią masy i ponownie zwiń w rulon.
  14. Zrób konary: drugi placek również posmaruj masą i zwiń w rulon.
  15. Pokrój go ukośnie na grubsze i cieńsze kawałki, ułóż je tak, aby przylegały do pnia.
  16. Całość posmaruj pozostałą masą waniliową.
  17. Przygotuj obie polewy czekoladowe.
  18. Ciasto dekoruj ciemnymi i jasnymi pasmami tak, aby powstał wzór jak na korze brzozy.