Buchty z wiśniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • mąka - 500 gramów
  • drożdże w proszku - 1 opakowanie
  • mleko - 1 szklanka
  • cukier - 70 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 130 gramów
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • skórka z cytryny - 1 sztuka
  • wiśnie bez pestek - 300 gramów
  • cynamon - 0.5 łyżeczek
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie, wsypać drożdże, wlać letnie mleko i dodać pozostałe składniki: cukier, jajko i żółtka, 80 g Kasi, miąższ wanilii oraz startą na tarce skórkę z cytryny.
  2. Starannie wyrobić, oprószyć mąką.
  3. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dobrze wyrobić.
  5. Oprószyć mąką, nakryć ściereczką i ponownie odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.
  6. Wiśnie wymieszać z cynamonem.
  7. Z ciasta uformować 16 kul, w środek każdej włożyć łyżeczkę wiśni, dokładnie zlepić i ponownie uformować w kulkę.
  8. Formę żaroodporną dokładnie wysmarować tłuszczem.
  9. Buchty układać ciasno w formie, oprószyć cukrem pudrem i odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.
  10. Pozostałą Kasię stopić i posmarować nią buchty (to sprawi, że będą kruche).
  11. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piec 40 min. na złoty kolor.
  12. Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.