|
Składniki | ||
mleko 0,5% tłuszczu | 3 szklanki | |
mąka ziemniaczana | 4 łyżeczki | |
cukier waniliowy | 4 łyżeczki | |
cynamon do smaku | 1 szczypta | |
pomarańcza | 4 sztuki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Do garnka wlej ¼ szklanki wody i zagotuj. |
Krok 2 |
Do mleka dodaj cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i szczyptę cynamonu (najlepiej świeżo startego), wymieszaj a następnie wlej do naczynia z gotującą się wodą delikatnie cały czas mieszając. |
Krok 3 |
Gdy budyń się zagotuje, przelej do zimnej salaterki. |
Krok 4 |
Pomarańczę obierz ze skórki, podziel na cząstki, połóż na małym talerzyku obok salaterki z budyniem. |
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz |