| |||||||||
| Składniki | ||
| mleko 0,5% tłuszczu | 3 szklanki | |
| mąka ziemniaczana | 4 łyżeczki | |
| cukier waniliowy | 4 łyżeczki | |
| cynamon do smaku | 1 szczypta | |
| pomarańcza | 4 sztuki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Do garnka wlej ¼ szklanki wody i zagotuj. |
| Krok 2 |
| Do mleka dodaj cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i szczyptę cynamonu (najlepiej świeżo startego), wymieszaj a następnie wlej do naczynia z gotującą się wodą delikatnie cały czas mieszając. |
| Krok 3 |
| Gdy budyń się zagotuje, przelej do zimnej salaterki. |
| Krok 4 |
| Pomarańczę obierz ze skórki, podziel na cząstki, połóż na małym talerzyku obok salaterki z budyniem. |
| Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz |