Budyń z kapusty włoskiej
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • kapusta włoska - 800 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • bułka - 2 sztuki
  • masło - 2 łyżki
  • mleko - 150 mililitrów
  • jajka - 4 sztuki
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 szczypta
  • pieprz biały - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki kapusty z wyciętym głąbem ugotuj we wrzątku z dodatkiem kostek Knorr.
  2. Bułki namocz w mleku. Miękkie masło rozetrzyj dodając po jednym żółtku.
  3. Kapustę zmiksuj z kilkoma łyżkami wody z gotowania.
  4. Dodaj odciśnięte bułki, utarte z żółtkami masło, dopraw pieprzem i tymiankiem.
  5. Białka ubij ze szczyptą soli i dodaj do masy delikatnie mieszając.
  6. Całość przełóż do wąskiej blaszki wyłożonej folią plastikową. Wstaw do większego wypełnionego wrzątkiem naczynia i gotuj przez 45 minut.