Budyniowa stefanka

671


Łatwe


45 min.


1 os.

Składniki
herbatniki40 sztuk
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak150 gramów
mleko1.5 szklanek
cukier150 gramów
żółtka6 sztuk
cukier waniliowy2 łyżeczki
mąka pszenna30 gramów
starta skórka z 1 cytryny
Wierzch:
wiórki kokosowe50 gramów
Kostka do pieczenia Kasia25 gramów
cukier15 gramów
czerwone porzeczki do dekoracji
Przygotowanie
Krok 1
W metalowej foremce ułóż warstwę składającą się z 10 herbatników.
Krok 2
Mleko zagotuj ze startą skórką z cytryny. W rondlu ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Pod koniec ubijania dodaj mąkę. Rondel postaw na gazie i ciągle mieszając wlewaj do niego gorące mleko. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć.
Krok 3
Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą aby nie powstał na otrzymanym budyniu kożuch i wystudź.
Krok 4
Kasię ubij mikserem na puch dodając po łyżce wystudzony budyń.
Krok 5
Herbatniki w formie posmaruj cienko masą budyniową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Znów posmaruj kremem i tak do wyczerpania składników pamiętając, że ostatnią warstwą ma być krem.
Krok 6
Na patelni rozpuść Kasię z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Praż ciągle mieszając, aż staną się rumiane. Wystudź i posyp nimi ciasto. Odstaw na noc do lodówki by herbatniki zmiękły. Przed podaniem udekoruj porzeczkami.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl