Budyniowa stefanka
  • 45 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • herbatniki - 40 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 150 gramów
  • mleko - 1.5 szklanek
  • cukier - 150 gramów
  • żółtka - 6 sztuk
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 30 gramów
  • starta skórka z 1 cytryny
  • wierzch
  • wiórki kokosowe - 50 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
  • cukier - 15 gramów
  • czerwone porzeczki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. W metalowej foremce ułóż warstwę składającą się z 10 herbatników.
  2. Mleko zagotuj ze startą skórką z cytryny. W rondlu ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Pod koniec ubijania dodaj mąkę. Rondel postaw na gazie i ciągle mieszając wlewaj do niego gorące mleko. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć.
  3. Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą aby nie powstał na otrzymanym budyniu kożuch i wystudź.
  4. Kasię ubij mikserem na puch dodając po łyżce wystudzony budyń.
  5. Herbatniki w formie posmaruj cienko masą budyniową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Znów posmaruj kremem i tak do wyczerpania składników pamiętając, że ostatnią warstwą ma być krem.
  6. Na patelni rozpuść Kasię z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Praż ciągle mieszając, aż staną się rumiane. Wystudź i posyp nimi ciasto. Odstaw na noc do lodówki by herbatniki zmiękły. Przed podaniem udekoruj porzeczkami.