Budyniowiec truskawkowiec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • mąka - 35 dekagramów
  • cukier - 10 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • krem
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • mleko - 3 szklanki
  • cukier - 3 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • truskawki - 25 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ciasta połączyć, wymieszać i zagnieść.
  2. Podzielić na dwie części.
  3. Jedną schować do lodówki.
  4. 2 szklanki mleka zagotować z 3 łyżkami cukru.
  5. W 1 szklance mleka rozrobić budyń z 2 łyżkami mąki.
  6. Połączyć.
  7. Ugotowanym budyniem posmarować jedną część rozłożonego w brytfance ciasta, położyć gęsto pokrojone truskawki.
  8. Ciastem z lodówki obłożyć wierzch.