Bułeczki domowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • żółtko - 3 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mleko - 0.5 litrów
  • świeże drożdże - 10 dekagramów
  • olej - 3 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • sól - 1 szczypta
  • aromat - 1 opakowanie
  • dowolne nadzienie, np. marmolada, ser, masa makowa, etc.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypujemy do naczynia, w którym będziemy zagniatać ciasto, dodajemy sól. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. W mące robimy wgłębienie wlewamy w nie mleko z drożdżami, lekko mieszamy z odrobiną mąki i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  2. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy na wyrośnięty rozczyn, dodajemy olej, zapach, pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto na koniec dodajemy rozpuszczoną ciepłą Kasię i dalej wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie ładnie odstawało od rąk.
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
  4. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, do środka wkładamy dowolne nadzienie.
  5. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 st. na złoty kolor.
  6. Bułeczki można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem lub po upieczeniu jeszcze gorące mocno osłodzoną wodą z cukrem.