Bułeczki drożdżowe
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • świeże drożdże - 0.5 opakowań
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • margaryna - 150 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 200 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • masło - 100 gramów
  • słodkie kakao - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko. Rozpuść margarynę. Zrób rozczyn: w misce rozkrusz drożdże, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj. Dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj. miskę nakryj ścierką. Odstaw na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (około 4 szklanki). Dodaj rozpuszczoną margarynę. Wyrób ciasto. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 min.
  3. Z wyrośniętego ciasta wyrabiaj małe placki, na każdy nałóż łyżeczkę kakao, nutelli lub dżemu. Formuj bułeczki.
  4. Zrób kruszonkę: rozpuść 100 g masła, dodaj 200 g mąki i 100 g cukru. Wymieszaj. Bułeczki posmaruj żółtkiem, a następnie posyp kruszonką. Piecz około 25 min w piekarniku nagranym do 180 stopni.