Bułeczki malinowo - jabłkowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • drożdże - 0.5 opakowań
  • jajko - 1 sztuka
  • mleko - 0.5 szklanek
  • cukier - 3 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • woda - 5 łyżek
  • nadzienie
  • jabłka papierówki - 0.5 kilogramów
  • maliny - 5 dekagramów
  • cukier - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i mąkę.
  2. Pozostawić do wyrośnięcia.
  3. Do wyrośniętego ciasta dodać jajko, Kasię, sól, wodę i zagnieść ciasto.
  4. Znów pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  5. Formować większe kule i upychać w nie dżemik, który powstał z usmażonych jabłek, malin i cukru.