Bułeczki maślane z wiśniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • drożdże - 5 dekagramów
  • mąka pszenna - 50 dekagramów
  • mąka krupczatka - 10 dekagramów
  • jajko - 3 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 5 dekagramów
  • mleko - 0.25 litrów
  • cukier - 6 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • jajko do smarowania - 1 sztuka
  • dżem wiśniowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z około 6-8 łyżkami mąki.
  2. Rozczyn przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
  3. Rozpuścić Kasię na małym ogniu.
  4. Do rozczynu dodać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajka i dokładnie wymieszać.
  5. Dosypać tyle mąki krupczatki, żeby ciasto było bardzo miękkie.
  6. Wlać rozpuszczoną, przestudzoną Kasię i wyrobić.
  7. Kulę ciasta należy pozostawić pod przykryciem, aż urośnie, zagnieść i odcinać kawałki ciasta równej wielkości, formując z nich podłużne maślane bułeczki, do każdej do środka dodać łyżeczkę dżemu wiśniowego.
  8. Następnie ułożyć na natłuszczonym papierze do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem.
  9. Zostawić do podrośnięcia.
  10. Piec w temperaturze 200 stopni, aż bułeczki będą rumiane.