BUŁECZKI ŚNIADANIOWE
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 190 stopni °C

Składniki:

  • mąka - 500 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 25 gramów
  • świeże drożdże - 12 gramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • mleko - 275 mililitrów
  • jajko - 1 sztuka
  • woda - 2 łyżki
  • sól morska - 0.5 łyżek
  • ziarna sezamu - 1 łyżka
  • margaryna Kasia - 20 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem i pozwalamy im urosnąć. Mąkę, sól, żółtko, Kasię mleko oraz wyrośnięte drożdże łączymy ze sobą - wyrabiamy ręką lub mikserem.
  2. Ciasto wyrabiamy na omączonej stolnicy, zagniatając go do środka, do momentu aż zacznie odchodzić od stolnicy. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu - można włożyć je do miski - przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na około 30 minut, a nawet dłużej.
  3. Po tym czasie, wyciągamy ciasto z miski, robimy z niego wałek, który przecinamy wzdłuż i porcjujemy, aby uzyskać 10 bułeczek.
  4. Każdą bułeczkę rolujemy, aby powstał mały wałek i zawiązujemy go jak sznurek - na węzełek.
  5. Uformowane bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut (pod ściereczką). Po tym czasie, malujemy bułki jajkiem wymieszanym z wodą, oprószamy sezamem i solą morską.
  6. Bułeczki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 190 stopniach 15 minut - ja trzymałam je nieco dłużej - aż się zrumienią.