Bułeczki z czereśniami
  • 1 minuta
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 100 gramów
  • mleko - 0.5 szklanek
  • świeże drożdże - 25 gramów
  • żółtka - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • czereśnie - 500 gramów
  • lukier
  • cukier puder - 1 szklanka
  • woda - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuścić w rondelku. Z drożdży, łyżki mąki, cukru i odrobiny mleka przygotować zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.
  2. W misce wymieszać pozostałą mąkę z cukrem i solą, dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mleka i żółtka. Na koniec wlać przestudzoną Kasię i wymieszać wszystko łyżką.
  3. Następnie masę przełożyć na podsypany mąką stół i wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
  4. Czereśnie umyć i wydrylować. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 5 mm i pokroić na kwadraty o boku 8 cm.
  5. Na środku każdego kwadratu ułożyć po kilka czereśni, następnie rogi ciasta zawinąć do środka. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st.C.
  6. Cukier puder utrzeć z odrobiną wody na gęsty lukier. Czereśnie przekroić na połówki. Każdą bułeczkę posmarować lukrem i przykleić na jej wierzchu połówkę czereśni.