bułeczki z rabarbarem
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 500 gramów
  • drożdże - 40 gramów
  • mleko - 0.25 litrów
  • cukier - 80 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • rabarbar - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, w które wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki.
  2. Oprószyć też mąką z wierzchu i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  3. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, Kasię, sól i zagnieść sprężyste ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza).
  4. Ponownie odstawić na 20 minut.
  5. Ciasto rozwałkować na kółka, zrobić na środku delikatnie dołek, na środek kłaść rabarbar.
  6. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
  7. Posmarować rozbełtanym białkiem i piec