Bułeczki z rodzynkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 210 °C

Składniki:

  • mąka - 500 gramów
  • suszone drożdże - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 75 gramów
  • cukier - 50 gramów
  • mleko - 225 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • rodzynki - 100 gramów
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, drożdże oraz cukier wymieszaj razem. Kasię rozpuść w rondelku, dodaj mleko oraz sól i podgrzej razem. Do mąki dodaj jajko oraz rodzynki, następnie wszystko razem połącz i wymieszaj mikserem z hakiem na gładką masę. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
  2. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, uformuj okrągłe bułeczki a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. W takiej postaci pozostaw ponownie – na 15 minut.
  3. Piekarnik nagrzej do 210°C. Wyrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika – piecz przez 10-15 minut na ciemnozłoty kolor. Upieczone bułeczki podawaj na zimno lub na ciepło.