Bułeczkowy placek z truskawkami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 3 szklanki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mleko - 0.75 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtka - 2 sztuki
  • drożdże - 40 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • truskawki - 25 sztuk
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Kasię rozpuść w rondelku. Jajko i żółtka roztrzep widelcem. Do miski wsyp resztę mąki, sól i cukier. Wlej rozczyn, resztę mleka i większość roztrzepanego jajka. (Odrobinę zostaw do posmarowania ciasta.).
  3. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od rąk.
  4. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i podziel na 24 równych części.
  6. Prostokątną blachę o wymiarach 22x33cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Z każdego kawałka ciasta zrób placuszek, połóż na nim truskawkę i sklej jak knedla.
  8. Bułeczki ułóż w tortownicy i odstaw do podrośnięcia.
  9. Wyrośnięte ciasto, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego pieca. Piecz w 170 st. C około 30 minut.