Bułgarski gulasz Gjuwecz
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • jagnięcina - 600 gramów
  • Naturalnie smaczne Gulasz Knorr - 1 opakowanie
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • cebula biała - 1 sztuka
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • bakłażan - 1 sztuka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i osusz a następnie pokrój w kostkę 2x2 cm. Oprósz przyprawą do mięs i wymieszaj.
  2. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę jednakowej wielkości, jak mięso. Gulasz Knorr wymieszaj z 600 ml wody.
  3. W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż mięso oraz kolejno dodawane warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, bakłażana, paprykę oraz ziemniaki. Całość oprósz ostrą papryką i smaż chwilę razem.
  4. Przesmażone składniki gulaszu przełóż do glinianego naczynia, wlej Gulasz Knorr, następnie naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i duś przez 1 godzinę. Gotowy gulasz podawaj z pieczywem.