Bulgur z warzywami
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza bulgur lub kuskus - 200 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • ogórek - 1 sztuka
  • pomidory - 2 sztuki
  • sok z jednej cytryny
  • gęsty jogurt - 200 mililitrów
  • kilka listków świeżej natki pietruszki i mięty
  • oliwa z oliwek - 30 mililitrów
  • czarne oliwki - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj bulion, rozprowadź kostkę Bulionu na włoszczyźnie w 400 mililitrach wody.
  2. Odmierz tę samą objętość kaszy i bulionu, najlepiej za pomocą dwóch takich samych naczyń. Zalej kaszę gorącym bulionem, zakryj i odstaw na 3-4 minuty. Po tym czasie odkryj, wlej oliwę i mieszaj łyżką, aż kasza trochę ostygnie i zrobi się sypka.
  3. Pomidory pokrój w drobną kostkę, ogórka (bez skóry) tak samo. Zioła posiekaj.
  4. Wymieszaj warzywa i zioła z kaszą. Dopraw sokiem z cytryny. Podawaj z łyżką gęstego jogurtu.