Bulgur z zielonymi warzywami
  • 40 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza bulgur - 100 gramów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • fasola szparagowa zielona - 100 gramów
  • Przyprawa Harissa Knorr - 1 opakowanie
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • bulion warzywny (seler, marchew, cebula, por, kapusta) - 600 mililitrów
  • szparagi zielone - 100 gramów
  • liście szpinaku - 200 gramów
  • groszek mrożony - 100 gramów
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • jogurt gęsty typu greckiego - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Oczyść fasolkę szparagową i pokrój ją w 2-centymetrowe kawałki. Od szparagów odetnij zdrewniałe końce i pokrój je w 0,5-centymetrowe plastry. Posiekaj natkę kolendry.
  2. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Następnie dodaj kaszę bulgur oraz fasolkę szparagową. Całość zalej wywarem warzywnym. Gotuj ok. 10 minut.
  3. Po tym czasie dodaj kmin rzymski i przyprawę Harissa Knorr oraz pozostałe warzywa, szpinak, szparagi i zielony groszek. Zupę gotuj kolejne 10 minut. Dopraw do smaku natką kolendry i w razie potrzeby dopraw szczyptą soli. Zupę podawaj z łyżką jogurtu.