Bulgur z zielonymi warzywami

6


Łatwe


40 min.


6 os.

Składniki
kasza bulgur100 gramów
oliwa z oliwek3 łyżki
cebula1 sztuka
fasola szparagowa zielona100 gramów
Przyprawa Harissa Knorr1 opakowanie
ząbek czosnku2 sztuki
bulion warzywny (seler, marchew, cebula, por, kapusta)600 mililitrów
szparagi zielone100 gramów
liście szpinaku200 gramów
groszek mrożony100 gramów
natka kolendry1 pęczek
kmin rzymski1 łyżka
jogurt gęsty typu greckiego 200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Oczyść fasolkę szparagową i pokrój ją w 2-centymetrowe kawałki. Od szparagów odetnij zdrewniałe końce i pokrój je w 0,5-centymetrowe plastry. Posiekaj natkę kolendry.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Następnie dodaj kaszę bulgur oraz fasolkę szparagową. Całość zalej wywarem warzywnym. Gotuj ok. 10 minut.
Krok 3
Po tym czasie dodaj kmin rzymski i przyprawę Harissa Knorr oraz pozostałe warzywa, szpinak, szparagi i zielony groszek. Zupę gotuj kolejne 10 minut. Dopraw do smaku natką kolendry i w razie potrzeby dopraw szczyptą soli. Zupę podawaj z łyżką jogurtu.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl