Bulion i ślimaczki naleśnikowe
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 4 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • mleko - 1 szklanka
  • woda mineralna gazowana - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • olej - 2 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • pasztet - 4 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 szczypta
  • Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Zrobić ciasto naleśnikowe z mąki , jajka, mleka , wody gazowanej , proszku do pieczenia i szczypty soli . Dobrze wymieszać. Patelnię natłuścić odrobina oleju i usmażyć 4 naleśniki.
  2. Cebulę obrać i drobno pokroić .Usmażyć na złoto . Dodać pasztet i podsmażać aż się rozpuści. Przełożyć do miseczki . Dodać natkę. Doprawić do smaku Delikatem.
  3. Posmarować naleśniki. Złożyć je zawijając do środka lewy i prawy brzeg , a potem rolując jak na krokiety.
  4. Odłożyć by pasztet zastygł a naleśniki się nie rozchylały. Pokroić je na 5-6 kawałków. Nabijać na patyczki do szaszłyków.
  5. Zagotować litr wody i rozpuścić w niej kostki rosołowe.
  6. Naleśniki nabite na patyczki podsmażyć na odrobinie oleju by sie podgrzały.
  7. Podawać z bulionem do popicia.