Bulion pomidorowy
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 1 sztuka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 3 sztuki
  • Fix Spaghetti Napoli Knorr - 1 sztuka
  • suszone pomidory - 2 sztuki
  • jajka - 3 sztuki
  • chilli - 1 sztuka
  • świeży imbir - 1 sztuka
  • listek bazylii - 3 sztuki
  • żółta papryka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • świeże pomidory - 2 sztuki
  • puszka przecieru pomidorowego - 1 sztuka
  • kurczak - 700 gramów
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso i warzywa zalej 1,5 litra wody, doprowadź do wrzenia, a następnie zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy (imbir, chilli, czarny pieprz, ziele angielskie i liść laurowy), przecier pomidorowy, kostkę Knorr oraz jednego pomidora ze skórą.
  2. Całość gotuj około 3 godzin na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie przecedź wywar przez sito i nieco przestudź. Białko z jaj roztrzep, dodaj do zupy i doprowadź do wrzenia, uważając, aby rosół się nie przypalił. Całość przecedź przez gazę.
  3. W międzyczasie przygotuj Fix Knorr według przepisu z opakowania. Część sosu nalej na dno szklanego naczynia, w którym będzie serwowana zupa.
  4. Pokrój suszone pomidory oraz paprykę, a następnie połóż je na wierzch sosu. W środku talerza umieść łyżkę. Trzymając ją jedną ręka powoli wlewaj bulion kierując strumień na łyżkę tak, aby nie zmącił sosu na dnie.
  5. Zupę udekoruj drobno pociętymi listkami bazylii.