Bulion rybny z pulpecikami

Składniki:

  • cebula - 3 sztuki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • pieprz
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • jajka - 2 sztuki
  • pietruszka - 2 sztuki
  • kasza manna - 3 łyżki
  • sok z cytryny
  • białko - 1 sztuka
  • ryby różnych gatunków - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa pokrój w kostkę, zalej 3 litrami wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj przez 20 minut.
  2. Do wywaru włóż oczyszczone ryby i gotuj przez 30 minut.
  3. Wywar przecedź, ryby bez skóry i ości drobno posiekaj, dodaj pół startej marchwi, jajka, bułkę tartą, kasze manną, sok z cytryny.
  4. Wyrób masę i formuj z niej pulpeciki.
  5. Włóż je do wywaru rybnego i gotuj przez 5 minut.
  6. Białko ubij i wlej do bulionu, zagotuj. Polewaj pulpeciki.