| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Warzywa oczyść, obierz i opłucz. Obrane cebule przekrój na połówki, marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na pół, a selera pokrój w plastry. |
| Krok 2 |
| Odetnij i wyrzuć ciemnozieloną część pora. Pozostałą, białą część przekrój na pół, nie docinając do końca i opłucz pod bieżącą wodą. |
| Krok 3 |
| Wszystkie warzywa włóż do garnka, zalej 1,5-2 litrami zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i gotuj około 1 godziny. Aby uzyskać nieco inny smak i ciemniejszy kolor, warzywa możesz upalić nad ogniem bądź na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. |
| Krok 4 |
| Gdy bulion będzie już gotowy, usuń warzywa cedzakową łyżką i dopraw do smaku kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Tak przygotowany bulion warzywny możesz wykorzystać do przygotowania zup, sosów, czy też galarety. |