Bulion warzywny

21


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
marchewka6 sztuk
pietruszka2 sztuki
seler0.5 sztuk
por1 sztuka
cebula2 sztuki
natka pietruszki1 pęczek
liść laurowy3 sztuki
ziele angielskie3 ziarna
pieprz czarny ziarnisty3 ziarna
Przygotowanie
Krok 1
Warzywa oczyść, obierz i opłucz. Obrane cebule przekrój na połówki, marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na pół, a selera pokrój w plastry.
Krok 2
Odetnij i wyrzuć ciemnozieloną część pora. Pozostałą, białą część przekrój na pół, nie docinając do końca i opłucz pod bieżącą wodą.
Krok 3
Wszystkie warzywa włóż do garnka, zalej 1,5-2 litrami zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i gotuj około 1 godziny. Aby uzyskać nieco inny smak i ciemniejszy kolor, warzywa możesz upalić nad ogniem bądź na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
Krok 4
Gdy bulion będzie już gotowy, usuń warzywa cedzakową łyżką i dopraw do smaku kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Tak przygotowany bulion warzywny możesz wykorzystać do przygotowania zup, sosów, czy też galarety.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl