Bulion warzywny
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • marchewka - 6 sztuk
  • pietruszka - 2 sztuki
  • seler - 0.5 sztuk
  • por - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 3 ziarna

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa oczyść, obierz i opłucz. Obrane cebule przekrój na połówki, marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na pół, a selera pokrój w plastry.
  2. Odetnij i wyrzuć ciemnozieloną część pora. Pozostałą, białą część przekrój na pół, nie docinając do końca i opłucz pod bieżącą wodą.
  3. Wszystkie warzywa włóż do garnka, zalej 1,5-2 litrami zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i gotuj około 1 godziny. Aby uzyskać nieco inny smak i ciemniejszy kolor, warzywa możesz upalić nad ogniem bądź na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
  4. Gdy bulion będzie już gotowy, usuń warzywa cedzakową łyżką i dopraw do smaku kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Tak przygotowany bulion warzywny możesz wykorzystać do przygotowania zup, sosów, czy też galarety.