Bulion z grzybami i serem Tofu

Składniki:

  • Rosół z kury Knorr - 4 szklanki
  • olej słonecznikowy - 1 łyżka
  • pieprz
  • sól
  • ocet ryżowy - 1 łyżka
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • sos rybny - 1 łyżka
  • ząbek czosnku zmiażdżony - 1 sztuka
  • suszone chińskie czarne grzyby - 4 szklanki
  • ser tofu pokrojony w kostkę - 0.5 szklanek
  • świeże pokrojone w plasterki boczniaki - 1.5 szklanek
  • zielone chili drobno posiekane - 1 sztuka
  • cebulka posiekana młoda - 6 sztuk
  • listki z limonki drobno posiekane - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej wrzątkiem, pozostaw na 30 minut.
  2. Odcedź posiekaj grzyby, wodę pozostaw.
  3. Oleje rozgrzej na patelni i dodaj czosnek chili i cebulkę całość smaż 2 minuty.
  4. Wodę z grzybów wlej po czym dodaj grzyby boczniaki oraz liście z limonki. Całości zagotuj.
  5. Dodaj rosół z kury Knorr , sok z limonki ocet ryżowy i sos rybny, całość gotować i mieszać około 5 minut.
  6. Włóż ser tofu, przypraw solą i pieprzem.
  7. Całość zagotuj.