Bułki z fasoli

Składniki:

  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mleko - 0.5 litrów
  • jajka - 6 sztuk
  • mąka - 1 kilogram
  • ciasto:
  • oliwa - 0.5 szklanek
  • drożdże - 10 dekagramów
  • farsz:
  • mak - 1 łyżka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • fasola - 30 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj ją, odcedź i utrzyj. Dodaj mak, sól i cukier puder.
  2. Mąkę wymieszaj z drożdżami, wlej letnie mleko, posól, dodaj cukier, oliwę, wbij 5 jajek i zagnieć ciasto. Odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce.
  3. Ciasto rozwałkuj, wycinaj szklanką krążki i na środek każdego nakładaj 1 łyżeczkę farszu, zlep formując bułeczki.
  4. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.