Bułki z owocami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 - 200 °C

Składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • jajko - 6 sztuk
  • drożdże - 10 dekagramów
  • cukier - 0.75 szklanek
  • ciepłe mleko - 2 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta
  • oliwa - 5 łyżek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • jagody - 0.5 kilogramów
  • bułka tarta - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbić jajka, pokruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać mleko, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 7-8 godzin.
  2. Następnie dosypywać mąkę mieszając łyżką drewnianą.
  3. Dolać oliwę, cukier waniliowy, stopioną Kasię, wyrobić ręką, wyłożyć potem na stolnicę i jeszcze raz wyrobić.
  4. Formować bułeczki nadziewając jagodami wymieszanymi z bułka tartą.
  5. Bułki na blaszce muszą podrosnąć i dopiero piec.