Bunuelos - smażone ciasteczka

Składniki:

  • olej - 4 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • mleko - 0.75 szklanek
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 3 szklanki
  • masło - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop i połącz z mlekiem.
  2. Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia.
  3. Powoli wlewaj mleko z masłem i wyrabiaj ciasto do momentu, gdy będzie jednolite.
  4. W głębokiej patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Z ciasta rób kulki wielkości orzecha i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz.
  5. Ciasteczka smaż przez minutę z każdej strony do czasu, gdy będą złocisto-brązowe. Wyłów je i odsącz.
  6. Przełóż na talerz, posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i podawaj.