Buraczki z suszonymi śliwkami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • burak czerwony - 1 sztuka
  • śliwki suszone kalifornijskie bez pestek - 8 sztuk
  • cukier - 1 szczypta
  • olej z pestek winogron - 3 łyżki
  • świeża kolendra - 2 łyżki
  • przegotowana woda - 1 łyżka
  • Sos sałatkowy włoski Knorr - 0.3 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Burak umyć i ugotować do miękkości (ok .30 minut). Obrać i utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka).
  2. Śliwki namoczyć.
  3. Gotować 5 minut w małej ilości wody.
  4. Odcedzić - pociąć na paseczki. Wymieszać z buraczkami.
  5. Zmieszać olej z wodą, sosem sałatkowym włoskim, szczyptą cukru. Polać buraczki i wymieszać. Zostawić na 10 minut. Przed podaniem posypać natką kolendry. Podawać do pieczonego drobiu lub innych pieczonych mięs.