| |||||||||
| Składniki | ||
| cukier | 1 szczypta | |
| świeża kolendra | 2 łyżki | |
| Sos sałatkowy włoski Knorr | 0.3 sztuk | |
| przegotowana woda | 1 łyżka | |
| olej z pestek winogron | 3 łyżki | |
| burak czerwony | 1 sztuka | |
| śliwki suszone kalifornijskie bez pestek | 8 sztuk |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Burak umyć i ugotować do miękkości (ok .30 minut). Obrać i utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). |
| Krok 2 |
| Śliwki namoczyć. |
| Krok 3 |
| Gotować 5 minut w małej ilości wody. |
| Krok 4 |
| Odcedzić - pociąć na paseczki. Wymieszać z buraczkami. |
| Krok 5 |
| Zmieszać olej z wodą, sosem sałatkowym włoskim, szczyptą cukru. Polać buraczki i wymieszać. Zostawić na 10 minut. Przed podaniem posypać natką kolendry. Podawać do pieczonego drobiu lub innych pieczonych mięs. |
| Autor: Grażyna Molak |