Buraczki zasmażane
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • buraki - 400 gramów
  • Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
  • jabłka - 2 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • cukier - 1 łyżka
  • ocet - 30 gramów
  • olej roślinny - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Buraki opłucz w zimnej wodzie, nie obieraj. Włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Po ugotowaniu wylej wodę i skrop buraki octem, dzięki czemu zachowają piękny kolor. Następnie odstaw je do ostygnięcia.
  2. Ostudzone buraki obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Jabłka obierz i także zetrzyj. Całość przełóż na lekko rozgrzaną patelnię. Dopraw cukrem, pieprzem i odrobiną soli. Skrop sokiem z cytryny.
  3. Smaż kilka minut mieszając do momentu, gdy buraki będą gorące. Dodaj dwie łyżki zasmażki jasnej Knorr i podsmażaj jeszcze 2 – 3 minuty, cały czas mieszając.