Buraczkowe muffinki
  • 50 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 250 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • kakao - 4 łyżki
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • soda - 0.5 łyżeczek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • buraki - 350 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • jogurt naturalny - 150 mililitrów
  • kandyzowane wiśnie - 12 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Buraki ugotuj ze skórką do miękkości, następnie obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij na sicie i odmierz szklanką 250 ml.
  2. Czekoladę posiekaj. Połowę zostaw na polewę, resztę wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami.
  3. Kasię roztop w rondelku i przestudź. Wymieszaj ze startymi buraczkami, jajkami i jogurtem.
  4. Mokre składniki wlej do suchych i lekko wymieszaj. Formę do mufinek wyłóż papilotkami.
  5. Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je prawie do pełna. Piecz ok. 25 minut w 180 st.C. Sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
  6. Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wystudzone muffinki posmaruj polewą czekoladową i udekoruj kandyzowanymi wiśniami.