Buraczkowy sernik
  • 15 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 80 minut
  • 200/150 °C
  • tortownica 24 cm

Składniki:

  • mąka pszenna - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 150 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • kakao - 1 łyżka
  • twaróg mielony - 500 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 200 gramów
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • buraki czerwone - 2 sztuki
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Buraczki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody. Następnie zmiksuj i osącz na sicie. Odmierz 300 g pulpy i wymieszaj z sokiem cytrynowym.
  2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj szybko mikserem wszystkie składniki ciasta, tak aby utworzyły kruszonkę.
  3. Ciasto przesyp do tortownicy i wylep nim dno i boki formy. Żółtka oddziel od białek.
  4. W misce utrzyj miękką Kasię z cukrem. Ciągle ucierając dodaj żółtka, ser, budyń, mąkę ziemniaczaną i buraczki.
  5. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
  6. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej ciastem. Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 st.C i piecz jeszcze około 60 minut.