Burger pikantny

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • chrzan - 3 łyżki
  • oliwa - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • sos worcester - 2 łyżeczki
  • sos:
  • tabasco - 0.5 łyżeczek
  • cebula dymka ze szczypiorem - 4 sztuki
  • gęsty jogurt naturalny - 180 gramów
  • liść sałaty - 4 sztuki
  • mielona pierś z kurczaka - 50 dekagramów
  • razowa bułka - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Zmieszaj mięso, posiekaną cebulę ze szczypiorem, bułkę tartą, tabasco, jajko, sól oraz sos worcestershire.
  2. Z powstałej masy uformuj 4 kotlety.
  3. Smaż kotlety na oliwie pod przykryciem przez 5 minut z każdej strony aż uzyskają brązowy kolor.
  4. Zmieszaj składniki sosu.
  5. Opiecz rozkrojone bułki i posmaruj każdą połówkę sosem.
  6. Włóż do nich sałatę i mięso.