Burger warzywno-ziemniaczany
  • 45 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • bułki - 2 sztuki
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 2 łyżki
  • ziemniaki - 300 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • olej - 2 łyżki
  • cukinia - 1 sztuka
  • czerwona lub żółta papryka - 1 sztuka
  • pieczarki - 100 gramów
  • szparagi - 100 gramów
  • pomidory - 2 sztuki
  • wędzona sól - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • brązowy cukier - 30 gramów
  • orzechy włoskie - 50 gramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • sól wędzona - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj sól, pieprz do smaku, mąkę i jajko. Z puree uformuj placki i usmaż placki na patelni.
  2. Włóż cukinię, szparagi, pieczarki, paprykę i pomidory do naczynia żaroodpornego, posyp solą wędzoną, skrop oliwą z oliwek i piecz w 150 stopniach przez 30 minut.
  3. Skarmelizuj cukier na patelni, dodaj orzechy i ostudź.
  4. Bułki posmaruj majonezem Hellmann’s. Na bułce ułóż placki i pieczone warzywa. Posyp kruszonymi orzechami i przykryj górną częścią bułki.