Burger z jajkiem sadzonym
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mielona chuda wołowina - 250 gramów
  • ser Cheshire - 2 plastry
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 2 łyżeczki
  • ostra musztarda - 1 łyżka
  • jajka - 2 sztuki
  • średnie cebule - 2 sztuki
  • olej
  • miód - 30 gramów
  • sałata, liście - 4 sztuki
  • bułki do hamburgerów - 2 sztuki
  • sól - 1 sztuka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • pomidory - 4 sztuki
  • pomidory z puszki krojone - 200 mililitrów
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • cebula - 1 sztuka
  • limonka - 1 sztuka
  • cukier - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mięso z pieprzem i musztardą, a następnie uformuj kotlety i smaż na grillu, bądź patelni, po przełożeniu na drugą stronę połóż na nich po plasterku sera.
  2. Usmaż dwa jajka sadzone.
  3. Pokrój cebulę w piórka i smaż na oleju, następnie dodaj miód i pozwól, by wszystko razem się udusiło.
  4. Przygotuj sos chili: zmieszaj doprawione pomidory z puszki ze świeżymi, dodaj posiekaną chili, koncentrat pomidorowy, pokrojoną w kostkę cebulę, pieprz i sól do smaku i wszystko zagotuj w rondelku. Dopraw sokiem z limonki i cukrem.
  5. Posmaruj dwie połówki bułki majonezem Hellmann’s, ułóż na jednej sałatę , następnie połóż kotleta, sadzone jajko i wcześniej przygotowany sos chilli i złóż bułkę.