Burger z pomidorowym kurczakiem

Składniki:

  • przecier pomidorowy - 250 mililitrów
  • pierś z kurczaka - 500 gramów
  • sól - 0.25 łyżeczek
  • miód - 3 łyżki
  • oliwa - 1 łyżka
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • musztarda Dijon - 2 łyżki
  • chilli - 1 łyżeczka
  • tabasco - 0.25 łyżeczek
  • bułeczki razowe - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść, umyj, osusz i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Podsmaż przez 5 minut, a następnie wyciągnij.
  2. Czosnek posiekaj i dodaj do niego przecier pomidorowy, musztardę, sok z cytryny, miód, chili, tabasco oraz sól. Wszystko wymieszaj i dodaj do kurczaka.
  3. Podgrzewaj, a gdy zacznie wrzeć przykryj i duś przez 10 minut.
  4. Mięso wyciągnij i podziel na włókna, po czym włóż ponownie do sosu.
  5. Wymieszaj i gotuj do momentu, gdy sos zrobi się gęsty.
  6. Bułeczki przekrój na połowę i opiecz.
  7. Na spody bułeczek nałóż masę z mięsem i przykryj górną częścią.