Burgery drobiowe

15


Łatwe


50 min.


6 os.

Składniki
Mięso:
piersi z kurczaka pokrojone w plastry700 gramów
Majonez Hellmann’s Original6 łyżek
tabasco1 łyżeczka
Przyprawa do grilla Knorr4 łyżki
bułki do burgerów z sezamem6 sztuk
natka kolendry1 pęczek
świeżo starty imbir20 gramów
olej sezamowy4 łyżki
sos sojowy4 łyżki
strąk ostrej papryki chilli1 sztuka
Sałatka:
kapusta bok choy lub pekińska200 gramów
sos sojowy2 łyżki
olej sezamowy2 łyżki
starty imbir1 łyżka
posiekana kolendra2 łyżki
pokruszone orzechy ziemne1 łyżka
marchewka1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Mięso pomieszaj razem z Przyprawą do grilla Knorr, posiekaną kolendrą, chilli, imbirem oraz olejem sezamowym. Wyrób ręką. Uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.
Krok 2
Kotlety wrzuć bezpośrednio na dobrze rozgrzany ruszt grillowy. Grilluj około 20 minut. Po tym czasie hamburger powinien być już dobrze wysmażony.
Krok 3
Przygotuj sałatkę. Kapustę poszatkuj nożem. Marchewkę zetrzyj na tarce.
Krok 4
W misce pomieszaj olej sezamowy ze startym na tarce imbirem, sosem sojowym rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi, posiekana kolendrą. Powstały sos zamieszaj z poszatkowaną kapustą, mocno ściskając kapustę w rękach, tak aby zmiękła w sosie.
Krok 5
Przygotuj bułki, przekrój je na pół, opiecz na grillu, posmaruj z obu stron majonezem Hellmann’s wymieszanym z tabasco. Na górną część bułki nałóż przygotowaną sałatkę z kapusty, na dolną połóż zgrillowanego burgera. Kanapkę przykryj górną częścią bułki z sałatą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl