Burgery z batatów, soczewicy i fasoli z sałatką z rukoli
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • Majonez Hellmann's Vegan - 2 łyżki
  • bułki do burgerów - 4 sztuki
  • czerwona fasola z puszki - 400 gramów
  • Bataty - 1 sztuka
  • czarna soczewica beluga - 0.25 szklanek
  • rukola - 2 garść
  • Chili z Indii Knorr - 1 szczypta
  • pomidory suszone - 4 sztuki
  • oliwa z suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • sezam - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • kolendra świeża - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Batata upiecz do miękkości, fasolę odcedź na sicie, a soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 10 min.). Upieczonego batata oraz fasolę rozgnieć w misce widelcem.
  2. Dodaj ugotowaną soczewicę, posiekaną kolendrę i chilli. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku.
  3. Z otrzymanej masy uformuj cztery jednakowej wielkości burgery i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 10-12 minut lub usmaż na pergaminie na rozgrzanym grillu.
  4. Umytą i osuszoną rukolę połącz z oliwą z pomidorów, sezamem i pokrojonymi w cienkie paseczki pomidorami i cebulą. Sałatkę dopraw do smaku szczypta pieprzu, soli i kilkoma kroplami balsamicznego octu.
  5. Bułki przekrój na połówki i opiecz na rozgrzanym grillu. Następnie posmaruj majonezem Hellmann’s.
  6. Upieczone burgery nałóż na dolne połówki bułek, następnie na każdego burgera nałóż porcję sałatki i przykryj pozostałymi bułkami. Gotowe burgery podawaj od razu po przygotowaniu.