Burgery z kurczaka
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone drobiowe - 250 gramów
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 łyżeczka
  • bułki do burgerów - 4 sztuki
  • pomidor - 1 sztuka
  • liście sałaty masłowej - 4 sztuki
  • szczypiorek - 0.5 pęczków
  • jogurt naturalny - 6 łyżek
  • oliwa - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną cebulę, posiekaną natkę oraz oliwę. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.
  2. Uformuj 4 okrągłe, płaskie burgery i grilluj lub smaż na patelni po 5-7 minut z każdej strony.
  3. W tym czasie bułki przekrój na pół i opiecz na grillu. Następnie do każdej bułki włóż po liściu sałaty oraz po plasterku pomidora.
  4. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z jogurtem i pokrojonym drobno szczypiorem.
  5. Usmażone kotlety zdejmij z grilla, ułóż na bułkach z warzywami. Następnie polej przygotowanym jogurtowym sosem i przykryj pozostałymi połówkami bułek.