Burgery z sosem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso wołowe mielone - 500 gramów
  • pomidor - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • żółtko - 1 sztuka
  • majonez - 3 łyżki
  • jogurt naturalny - 3 łyżki
  • musztarda - 1 łyżka
  • sałata lodowa - 1 sztuka
  • ogórki konserwowe - 4 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • ser żółty - 4 plastry
  • patyczki do szaszłyków - 4 sztuki
  • bułka do hamburgerów - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie mięsa na burgery: cebulę kroimy drobno i smażymy na oleju, tak aby była miękka. Pietruszkę (najlepiej świeżą, ale można zastąpić suszoną) siekamy drobno. Połowę dodajemy do mięsa (resztę zostawiamy do sosu). Do tego dodajemy żółtko i ostygniętą cebulę. Doprawiamy wg upodobań solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.
  2. Przygotowanie sosu: Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę (może go być mniej lub więcej, jak kto lubi). Majonez, jogurt, musztardę, posiekaną natkę, ząbki czosnku i czosnek granulowany, szczyptę soli i pieprzu mieszamy razem. Odstawiamy do lodówki.
  3. Warzywa: pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy na grubsze plastry. Ogórki kroimy na kawałki. Sałatę płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Bułki (mogą być do hamburgerów, zwykłe z sezamem) Bułki kroimy na pół. Układamy na blaszce (papierze do pieczenia), na dolnej części bułki kładziemy plaster sera (ja używam Hochland Cheddar).
  4. Gdy mamy tak przygotowane składniki pozostaje nam finał: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni (bez termoobiegu). Do nagrzanego wkładamy przygotowane wcześniej bułki. Wyjmujemy po kilku minutach (gdy ser jest rozpuszczony). Z mięsa formujemy kotlety, mogą być mniejsze lub większe w zależności od apetytu. Smażymy je bez oleju na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. W tym czasie na gotowe bułki nakładamy nasz sos oraz sałatę. Na to gotowy kotlet, pomidor (może być kolejna warstwa sosu albo keczup) i góra bułki. Na patyczek nabijamy ogórki i wbijamy w burgera. Smacznego!