Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • Sos Hellmann‘s Tartar - 8 łyżek
  • bułki do burgerów - 4 sztuki
  • szparagi świeże zielone - 16 sztuk
  • jajka - 4 sztuki
  • ser pleśniowy typu blue - 80 gramów
  • rukola - 2 garść
  • kiełki brokuła - 1 garść
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • papryka konserwowa - 25 gramów
  • Chili z Indii Knorr - 2 szczypty
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • ocet - 3 łyżki
  • czarnuszka - 1 łyżeczka
  • oliwa - 3 łyżki
  • cytryna - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Sos Hellmann’s przełóż do miseczki, dodaj pokruszony ser oraz chilli. Sos wymieszaj i odstaw.
  2. Sos sałatkowy przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Rukolę i kiełki połącz z cebulą oraz papryką pokrojoną w cienkie paseczki. Dodaj przygotowany sos, czarnuszkę i wymieszaj.
  3. Szparagi oczyść odcinając zgrubiałe końcówki, następnie sparz je krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Po tym czasie szparagi wystudź, skrop oliwą i oprósz odrobiną soli i pieprzu – zgrilluj.
  4. Bułki przekrój na połówki i zgrilluj, a następnie posmaruj wszystkie przygotowanym sosem Hellmann’s.
  5. W rondelku zagotuj wodę z octem – gdy się zagotuje zamieszaj i wbijaj delikatnie, po kolei jajka. Gotuj ok. 1-1,5 minuty.
  6. Na spody bułek nałóż szparagi, następnie sałatkę z rukoli oraz ugotowane jajka w koszulkach. Kanapki przykryj pozostałymi bułkami i podawaj.