| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Zacznij przygotowanie burritos od ziół i warzyw. Posiekaj drobno natkę kolendry i dwie papryczki chili lub jalapeno. Następnie pokrój w kostkę 4 cebule. Odstaw je na później.
|
| Krok 2 |
| Zajmij się mięsem – pokrój w drobną kostkę 400 gramów polędwicy wołowej lub rostbefu. Przygotuj miskę i wsyp do niej: łyżkę cynamonu, łyżkę kminu rzymskiego, po łyżce sproszkowanych ziaren kolendry i goździków oraz Przyprawę Adobo Knorr. Wymieszaj przyprawy i zamarynuj w nich pokrojone mięso. |
| Krok 3 |
| Do zawartości miski dodaj 50 gramów rodzynek, pokrojone wcześniej ostre papryczki, natkę kolendry oraz cebule i dokładnie wymieszaj całość. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Podsmaż na niej mięso wymieszane z przyprawami i rodzynkami, aż wołowina zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Będzie to oznaczało, że farsz do burritos jest już gotowy. |
| Krok 4 |
| Przejdź do placków tortilli. Nakłuj kilkukrotnie opakowanie, ale nie otwieraj go całkowicie. Wciąż zapakowane tortille włóż do kuchenki mikrofalowej na około 20-30 sekund. Po tym czasie wyjmij je, otwórz ostrożnie opakowanie i przełóż ciepłe placki na deskę lub duży talerz. Przekrój je na pół i zroluj tak, by stworzyły stożki. Ich końcówki zawiń do środka, żeby przez tortillę nie wypływał sos. |
| Krok 5 |
| Do tak przygotowanych stożków nałóż łyżką farsz z rodzynek i wołowego mięsa. Ułóż je na talerzu i udekoruj z wierzchu kolendrą lub natką pietruszki. Burritos gotowe! |