Burritos

50


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
polędwica wołowa (lub rostbef)400 gramów
paczka placków tortilla1 sztuka
cebule4 sztuki
cynamon1 łyżka
sproszkowane ziarna kolendry1 łyżka
Przyprawa Adobo Knorr1 opakowanie
kmin rzymski1 łyżka
pęczek natki kolendry1 sztuka
papryczka chilli lub jalapeno2 sztuki
rodzynki50 gramów
sproszkowane goździki1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Zacznij przygotowanie burritos od ziół i warzyw. Posiekaj drobno natkę kolendry i dwie papryczki chili lub jalapeno. Następnie pokrój w kostkę 4 cebule. Odstaw je na później.
Krok 2
Zajmij się mięsem – pokrój w drobną kostkę 400 gramów polędwicy wołowej lub rostbefu. Przygotuj miskę i wsyp do niej: łyżkę cynamonu, łyżkę kminu rzymskiego, po łyżce sproszkowanych ziaren kolendry i goździków oraz Przyprawę Adobo Knorr. Wymieszaj przyprawy i zamarynuj w nich pokrojone mięso.
Krok 3
Do zawartości miski dodaj 50 gramów rodzynek, pokrojone wcześniej ostre papryczki, natkę kolendry oraz cebule i dokładnie wymieszaj całość. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Podsmaż na niej mięso wymieszane z przyprawami i rodzynkami, aż wołowina zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Będzie to oznaczało, że farsz do burritos jest już gotowy.
Krok 4
Przejdź do placków tortilli. Nakłuj kilkukrotnie opakowanie, ale nie otwieraj go całkowicie. Wciąż zapakowane tortille włóż do kuchenki mikrofalowej na około 20-30 sekund. Po tym czasie wyjmij je, otwórz ostrożnie opakowanie i przełóż ciepłe placki na deskę lub duży talerz. Przekrój je na pół i zroluj tak, by stworzyły stożki. Ich końcówki zawiń do środka, żeby przez tortillę nie wypływał sos.
Krok 5
Do tak przygotowanych stożków nałóż łyżką farsz z rodzynek i wołowego mięsa. Ułóż je na talerzu i udekoruj z wierzchu kolendrą lub natką pietruszki. Burritos gotowe!
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl