| |||||||||
| Składniki | ||
| Ciasto: | ||
| Kostka do pieczenia Kasia | 100 gramów | |
| chudy biały ser | 0.5 kilogramów | |
| jajko | 3 sztuki | |
| cukier waniliowy | 1 opakowanie | |
| mąka | 0.5 kilogramów | |
| proszek do pieczenia | 1 łyżeczka | |
| soda | 1 łyżeczka | |
| cukier | 0.5 szklanek | |
| spirytus | 5 mililitrów | |
| Lukier: | ||
| sok z połowy cytryny | ||
| cukier puder | 5 dekagramów | |
| Dodatkowo: | ||
| olej | 1 litr | |
| cukier puder do dekoracji |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ser, miękką Kasię, jajka, cukry, proszek, kilka kropel spirytusu i sodę wymieszać do jednolitej masy. Dodać mąkę i zagnieść. |
| Krok 2 |
| Rozwałkowywać na grubość ok. 0,5-1 cm i wykrajać szklanką i kieliszkiem koła. |
| Krok 3 |
| Olej z kieliszkiem spirytusu wstawić na ogień. |
| Krok 4 |
| Wrzucać całuski na bardzo rozgrzany olej. Smażyć aż się zarumienią. |
| Krok 5 |
| Wyciągnąć na ręcznik papierowy i układać na talerzu. |
| Krok 6 |
| Część posypać cukrem a część udekorować lukrem. Smacznego!!! |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |