Całuski Pani Marysi
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 00 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • chudy biały ser - 0.5 kilogramów
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda - 1 łyżeczka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • spirytus - 5 mililitrów
  • lukier
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder - 5 dekagramów
  • dodatkowo
  • olej - 1 litr
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Ser, miękką Kasię, jajka, cukry, proszek, kilka kropel spirytusu i sodę wymieszać do jednolitej masy. Dodać mąkę i zagnieść.
  2. Rozwałkowywać na grubość ok. 0,5-1 cm i wykrajać szklanką i kieliszkiem koła.
  3. Olej z kieliszkiem spirytusu wstawić na ogień.
  4. Wrzucać całuski na bardzo rozgrzany olej. Smażyć aż się zarumienią.
  5. Wyciągnąć na ręcznik papierowy i układać na talerzu.
  6. Część posypać cukrem a część udekorować lukrem. Smacznego!!!