Całuski Pani Marysi

1


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
chudy biały ser0.5 kilogramów
jajko3 sztuki
cukier waniliowy1 opakowanie
mąka0.5 kilogramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
soda1 łyżeczka
cukier0.5 szklanek
spirytus 5 mililitrów
Lukier:
sok z połowy cytryny
cukier puder5 dekagramów
Dodatkowo:
olej1 litr
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Krok 1
Ser, miękką Kasię, jajka, cukry, proszek, kilka kropel spirytusu i sodę wymieszać do jednolitej masy. Dodać mąkę i zagnieść.
Krok 2
Rozwałkowywać na grubość ok. 0,5-1 cm i wykrajać szklanką i kieliszkiem koła.
Krok 3
Olej z kieliszkiem spirytusu wstawić na ogień.
Krok 4
Wrzucać całuski na bardzo rozgrzany olej. Smażyć aż się zarumienią.
Krok 5
Wyciągnąć na ręcznik papierowy i układać na talerzu.
Krok 6
Część posypać cukrem a część udekorować lukrem. Smacznego!!!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl