|
Składniki | ||
Ciasto: | ||
Kostka do pieczenia Kasia | 100 gramów | |
chudy biały ser | 0.5 kilogramów | |
jajko | 3 sztuki | |
cukier waniliowy | 1 opakowanie | |
mąka | 0.5 kilogramów | |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka | |
soda | 1 łyżeczka | |
cukier | 0.5 szklanek | |
spirytus | 5 mililitrów | |
Lukier: | ||
sok z połowy cytryny | ||
cukier puder | 5 dekagramów | |
Dodatkowo: | ||
olej | 1 litr | |
cukier puder do dekoracji |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Ser, miękką Kasię, jajka, cukry, proszek, kilka kropel spirytusu i sodę wymieszać do jednolitej masy. Dodać mąkę i zagnieść. |
Krok 2 |
Rozwałkowywać na grubość ok. 0,5-1 cm i wykrajać szklanką i kieliszkiem koła. |
Krok 3 |
Olej z kieliszkiem spirytusu wstawić na ogień. |
Krok 4 |
Wrzucać całuski na bardzo rozgrzany olej. Smażyć aż się zarumienią. |
Krok 5 |
Wyciągnąć na ręcznik papierowy i układać na talerzu. |
Krok 6 |
Część posypać cukrem a część udekorować lukrem. Smacznego!!! |
Autor: Użytkownik Moje Ciasto |