Cały kurczak z grilla

Składniki:

  • cały kurczak mały - 1 sztuka
  • cola - 100 mililitrów
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • ketchup - 5 łyżek
  • oliwa - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyść, opłucz a następnie przetnij nożycami wzdłuż mostku i rozłóż na pół. Wyluzuj ze wszystkich możliwych kości.
  2. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z colą i ketchupem.
  3. Kurczaka włóż do woreczka w rozłożonej na płasko postaci i wlej przygotowana marynatę.
  4. Woreczek zepnij spinką, nakłuj w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 60 minut. Po upieczeniu wyjmij ostrożnie z woreczka.
  5. Tak upieczonego kurczaka opiecz na grillu smarując go wcześniej oliwą. Podawaj z chrupiącą sałata lub warzywami.