Calzone ze szpinakiem
  • 45 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeży szpinak - 500 gramów
  • ser feta - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 3 sztuki
  • pomidorki cherry czerwone - 150 gramów
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżka
  • migdały - 1 łyżka
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa - 2 łyżki
  • olej - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 100 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Oregano z Turcji Knorr - 2 łyżeczki
  • woda - 30 mililitrów
  • mąka - 1 kilogram
  • woda - 500 mililitrów
  • cukier - 25 gramów
  • sól - 20 gramów
  • olej - 50 mililitrów
  • drożdże - 8 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
  2. Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostkę czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
  3. Kulkę z ciasta rozciągnij na placek o średnicy około 30 centymetrów. Następnie posmaruj go sosem pomidorowym.
  4. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i usmaż na oliwie dodając 2 kostki knorr .
  5. Dodaj szpinak oraz migdały i całość podsmaż chwilę. Dopraw pieprzem i oregano.
  6. Na połowę posmarowanego placka połóż szpinak, następnie przecięte na pół pomidorki cherry oraz kawałki sera feta.
  7. Zamknij placek składając go na pół i szczelnie zawiń krawędź. Calzone piecz w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni przez 15 minut.