| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę. |
| Krok 2 |
| Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut. |
| Krok 3 |
| Cukinię umyj i pokrój w drobna kostkę, podobnie uczyń z bakłażanem. Z papryki usuń gniazda nasienne, umyj i osusz ją, po czym pokrój w kostkę. Pieczarki wyszoruj, pokrój w plastry. |
| Krok 4 |
| Rozpuść masło* na patelni, dodaj cukinię oraz bakłażana, duś 5 minut. Dodaj paprykę i duś kolejne 5 minut, podobnie uczyń z pieczarkami. Dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę, pokrojona w kostkę cebulę oraz pomidory. Całość dopraw i wymieszaj starannie. |
| Krok 5 |
| Ciasto podziel na 4 części, każda rozwałkuj na kształt koła. Każde koło posmaruj lekko sokiem pomidorowym, który został w puszcze po wyjęciu pomidorów. |
| Krok 6 |
| Na połowie każdego ułóż farsz, złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. |
| Krok 7 |
| Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.
*Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. |