Calzonne z cukinią

Składniki:

  • cukinia - 1 sztuka
  • pieczarki - 100 gramów
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżka
  • mleko - 200 mililitrów
  • jajka - 1 sztuka
  • mąka - 400 gramów
  • masło - 60 gramów
  • oliwa - 3 łyżki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • bakłażan - 1 sztuka
  • szynka - 4 plastry
  • drożdże - 30 gramów
  • pomidory w puszce - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.
  2. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.
  3. Cukinię umyj i pokrój w drobna kostkę, podobnie uczyń z bakłażanem. Z papryki usuń gniazda nasienne, umyj i osusz ją, po czym pokrój w kostkę. Pieczarki wyszoruj, pokrój w plastry.
  4. Rozpuść masło* na patelni, dodaj cukinię oraz bakłażana, duś 5 minut. Dodaj paprykę i duś kolejne 5 minut, podobnie uczyń z pieczarkami. Dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę, pokrojona w kostkę cebulę oraz pomidory. Całość dopraw i wymieszaj starannie.
  5. Ciasto podziel na 4 części, każda rozwałkuj na kształt koła. Każde koło posmaruj lekko sokiem pomidorowym, który został w puszcze po wyjęciu pomidorów.
  6. Na połowie każdego ułóż farsz, złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  7. Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.