Calzonne z kurczakiem

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • pieczarki - 200 gramów
  • tymianek - 1 szczypta
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżka
  • mleko - 200 mililitrów
  • jajka - 1 sztuka
  • oregano - 1 szczypta
  • mąka - 400 gramów
  • masło - 60 gramów
  • oliwa - 3 łyżki
  • bazylia - 1 szczypta
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • drożdże - 30 gramów
  • kukurydza w puszce - 1 opakowanie
  • mozarella - 1 opakowanie
  • sos pomidorowy - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.
  2. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut. Po tym czasie podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.
  3. Cebulę posiekaj, kurczaka pokrój w kostkę, a mozzarellę w plastry. Na maśle podsmaż cebulę, dodaj pierś z kurczaka, duś około 5 minut.
  4. Dodaj musztardę, dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Odstaw z kuchenki, dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę.
  5. Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym, posyp bazylią, tymiankiem i oregano, na połowie ułóż kurczaka z cebulą i kukurydzą, na wierzchu ułóż mozzarellę.
  6. Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  7. Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.